ЗАЛЕСЯВАНЕ НА ПАРК „МОРСКА ГРАДИНА“ В БУРГАС, ПО СЛУЧАЙ „СЕДМИЦА НА ГОРАТА“ 2019 Г.

ЗАЛЕСЯВАНЕ НА ПАРК „МОРСКА ГРАДИНА“ В БУРГАС, ПО СЛУЧАЙ „СЕДМИЦА НА ГОРАТА“ 2019 Г.

Почти век всяка първа седмица от април е посветена на хората, ангажирани със стопанисването и опазването на българските гори. Тази година Седмицата протича под мотото „140 години история и традиция в грижа за бъдещето на гората“.

По случай честване „Седмица на гората”, традиционно се извърши залесяване на парк „Морска градина” гр. Бургас по инициатива на Регионална дирекция по горите Бургас и Община Бургас.

Днес се залесиха 15 броя фиданки от вида Атласки кедър (Cedrus atlantica), отгледани в Държавен горски разсадник „Порой” и предоставени безвъзмездно от Държавно ловно стопанство „Несебър”.
 Директорът на РДГ Бургас инж. Станимир Божанов поздрави присъстващите гости и служители в горите за празника и представи днешната програма и предстоящите мероприятия по повод честването:
„Традиционно в седмицата на гората извършваме залесяване с фиданки в Морската градина. Тази година ще засадим 15 фиданки от вида Атласки кедър. Това е иглолистен дървесен вид, който все повече се предпочита за залесяване на парковете на населените места и урбанизираните територии. Благодаря на колегите от от Държавно ловно стопанство Несебър, които ни осигуриха фиданките. Благодаря на Община Бургас, които ни помогнаха да се случи това мероприятие днес в парка.”

След речта се пристъпи към самото залесяване. Първата фиданка бе залесена от заместник-кмета на общ. Бургас Чанка Коралска. С желание и лопати в залесяването се включиха и инж. Станимир Божанов, инж. Недко Недев и много от гостите.

Ръководството на Държавно ловно стопанство „Несебър” желае на всички служители в горите и на всички любители и ценители на Нея,Гората – здраве, радост и удовлетворение от изключително важната и отговорна професия!