Държавно ловно стопанство НЕСЕБЪР
Туризъм

Туризъм

ДЛС Несебър заема най-източната част от централното било на Стара планина на 40 км северно от гр. Бургас, край живописния черноморски бряг. Стопанисва дивеч върху 21500 ха ловна площ с надморска височина от 1 до 524м. Забележителностите, които могат да се посетят в района са Археологическият музей в гр. Несебър, архитектурно-историческият резерват – старият град Несебър, който е включен в списъка на Юнеско на световното културно наследство. Красивите и достъпни плажове и уникалните курорти привличат милиони туристи, които търсят развлечения и разнообразие по време на летния отдих. Държавно ловно стопанство “Несебър” осигурява добра сградна база за отсядане при сезонни почивки с възможност за посещения на атрактивни туристически дестинации. Наред с ловните емоции се предлагат и туристически маршрути до световноизвестния морски курорт Слънчев бряг, старинния град Несебър и Еминска Стара планина. Стопанството организира посещения в красиви местности, пикници, детски приключенски лагери, алтернативен екотуризъм, фото туризъм, конен туризъм, маунтинбайк, мотокрос и офроуд с високопроходими автомобили.

ЕКО ТУРИЗЪМ

Държавно ловно стопанство “Несебър” осигурява възможности за еко туризъм. Разходки по горски пътеки с водач – екстремни варианти и по леки маршрути за всякакъв тип групи, възможност за екологични беседи свързани с растителността, дивеча и останалите животни. Наблюдения на животни и следи от тяхната жизнена дейност – лежанки и следи от маркировъчно поведение. Посещения с организирани обеди на горските заслони – “Козлука”, който е в близост до “Елените” и “Кору чешма”.

ФОТО ТУРИЗЪМ

Държавно ловно стопанство “Несебър” може да предостави добри възможности за начинаещи и професионални любители на фотоанималистиката. На територията на стопанството са изградени няколко десетки високи и закрити ловни чакала, осигуряващи добри условия за причакване на дивеч. Изградени са в близост до хранителните комплекси, за да могат животните да бъдат примамвани с храна. Някои от чакалата са в близост до важни за дивеча места – солища (естествени засолени почви или изкуствено поставена сол) и водопоища.

Ловните чакала като вид укрития са добре изолирани и позволяват да се снимат животните, които имат осезание, обоняние и слух десетки пъти по-добро от човешкото и усещат чуждото присъствие – най-малкия звук може да разколебае обекта на снимане и той бързо да избяга или въобще да не мине по маршрута, по който обикновено преминава.

Прозорчетата за снимане в чакалата са широки и подходящи за обективи от рода на 600, 800 мм – добра възможност за търсене и движение настрани. Укритията създават условия за по-дълъг престой и по-прецизно снимане с възможност внимателно да се регулират показателите като бленда, скорост и ISO според ситуацията.

Извън чакалата един добър кадър на диво животно трябва да се планира добре, а за това трябва да се познават навиците, характера и жизненият му цикъл, за което ще ви помогнат ловните водачи на стопанството. Животните имат “утвърдени навици” от които фотографа може да се възползва. Бозайниците винаги ползват едни и същи пътеки, за почивка през деня и минават през определено място всеки ден в приблизително еднакво време на деня. Това може да помогне при съставянето на сценарий на снимката. С помощта на ловните водачи на стопанството ще имате вие имате достатъчно време да изберете мястото и ъгъла, под който да снимате, да съобразите фона и светлината.

ДЖИП САФАРИ

Държавно ловно стопанство “Несебър” предлага екстремна обиколка с високопроходима военна машина – атрактивно преминаване на реки, обратни наклони, коловози, кал, водни пространства. Автопаркът е съставен от джипове УАЗ, Лада Нива и Тойота.