Държавно ловно стопанство НЕСЕБЪР
Горски разсадници

Горски разсадници

В държавни горски разсадници „Порой“ и „Поморие“ се произвеждат различни горски и декоративни видове дървета и храсти. За да разгледате видовете, моля изберете от категориите ИГЛОЛИСТНИ или ШИРОКОЛИСТНИ.
Държавно ловно стопанство “Несебър” има дългогодишна традиция в разсадниковото производство. Стопанството разполага с два разсадника: “Поморие” и “Порой”.

Разсадник “Поморие” е с площ около 140 декара и произвежда фиданки преди всичко за озеленяване. Почвата е чернозем смолник – богата и задържаща повече влага. Предимството е, че не се използва торфена смеска (изкуствен тор) и зимуване в парници – поради това растенията са устойчиви и лесно се прихващат.

Клиентите могат да закупуват на дребно фиданки за озеленяване на малка градина, за парк в хотелски комплекс и т.н.

Разсадник “Поморие” развива и контейнерно производство на фиданки. Предимствата на този метод са, че контейнерното производство позволява фиданката да бъде закупена по всяко едно време на годината и при лоши метереологини условия. При традиционното производство фиданките за залесяване могат да се изваждат от земята единствено извън вегетацията им (периода на тяхното развитие) – края на октомври до началото на март.

Разсадник “Поморие” поддържа производство на коледни елхи – черен бор, ела и др. След празниците хората могат да засадят живите дръвчета в парковете или определени за целта места.

Разсадник “Порой” е с площ около 270 декара. Почвата е канелена горска. Осигурява горски фиданки за нуждите на лесокултурната дейност и за горски залесявания. “Порой” е един от малкото базови разсадници на България, при който по дългосрочна програма се произвеждат дръвчета за залесяване – за създаване на нови гори и за рекултивация на терени (насипи и кариери), както и за крайпътно залесяване.

Разсадникът поддържа собствена семепроизводна градина, в която се добиват акациеви семена за продажба. Добиваните семена са със сертификат за качество, а клиентите имат възможност за поръчка на семенични фиданки. Разсадниците осигуряват фиданки и за озеленителни фирми – като количество и като размери .

КАК ДА СТИГНЕТЕ ДО НАС

Разсадник Поморие (с площ от 135 дка) се намира на главен път Бургас-Сл.бряг (през Поморие), непосредствено до пътя на 3 км от гр. Поморие в посока Слънчев Бряг от лявата страна.

Разсадник Порой (с площ от 270 дка) се намира на 5 км от главен път Бургас-Варна (през Каблешково), в посока с. Порой от дясната страна.

За заявка или допълнителна информация относно видовете, съвети за засаждане и отглеждане, можете да се свържете с нас на тел: 0887548817 . На въпросите Ви ще отговори инж. Янко Георгиев.